Acest articol este scris de Laura David și a câștigat locul I la concursul de articole derulat înainte de Convenția WeddingStaff 2016. Îi mulțumim Laurei pentru cuvinte și te invităm să înveți și tu din scrierea ei. 

Nu uita: poți trimite articole și tu pentru blogul WeddingStaff. Reprezintă un exercițiu de scriere și SEO bun pentru tine.


Fotografia este o artă, arta pe care o creezi prin imaginaţia, creativitatea şi experienţa acumulată în timpul călătoriei tale ca şi fiinţă şi ca fotograf. Rolul nostru este simplu din perspectiva persoanelor obişnuite însa tu trebuie să fii cel conştient de provocările şi complexitatea lucrurilor care te-au ajutat să devii ceea ce eşti tu astăzi.

Fiecare fotograf are povestea lui care începe prin a descrie primii paşi în lumea artistică în lumea fotografiei de eveniment. Puţini dintre fotografii de succes pot spune că prima lor experienţă a fost cea mai plăcută din cariera lor însă despre primul sentiment de mulţumire din partea clientului care a fost încântat de munca sa şi de amintirile unice din cadrul evenimentului lor pe care tu le-ai putut imortaliza, cu sigurantă îţi pot spune multe. 

Fotograful îl asemăn cu un olar. Aluatul este aparatul de fotografiat pe care îl achiziţionăm din dorinţa de a deveni un artist încă după primele instantanee surprinse. Rămânem surprinşi încă dupa primele cadre apoi constatăm că nu se aseamănă cu ceea ce ne-am aşteptat că o sa fie produsul finit după achiziţionarea unor aparaturi performante. Ce este un aluat de calitate superioară dacă îi lipsesc punctele cheie: imaginaţia, simţul artisitic şi dorinţa de continua, de a fi perseverent în ceea ce faci chiar şi atunci când produsul final este plin din greseli?. Raspunsul meu este: un simplu aluat.

Fiecare bucata de lut învârtită pe roata, este un pas spre succes, fiecare desen artistic pictat pe opera ta finală te face diferit şi unic. Mulţi dintre cei care au o atracţie pentru arta fotografică trebuie să ştie că evoluţia nu înseamnă doar aparatură de ultimă generaţie sau o simplă apăsare pe butonul de declanşare. Spre uimirea mea am întâlnit persoane care au început să fotografieze încă din anii 90’ însă amprenta pe care încearcă să şi-o lasă pe o fotografie este vagă şi fară mesaj în ciuda faptului că acesta afirmă curajos şi plin de sine :” sunt fotograf de 25 de ani”. 

Este de reţinut că evoluţia ta ca şi fotograf nu stă în anii care au trecut pe lângă tine ci în acele momente de genul în care te uiţi mândru/ă la o fotografie de la începtul carierei tale şi rămâi uimit cu privire la cât de naiv ai putut fi în acel moment să crezi că acea poză era perfecta, însă ea nu respecta nici pe departe un criteriu al unei fotografii ci mai degrabă pe al unei poze.

Prin acele momente în care accepţi critica celor din jur, progresezi, experimentezi iar atunci când o fotografie nu este reuşită, când încerci cu fiecare cadru sa fii mai bun şi mai aproape spre ceea ce aspiri, devii autodidact, te perfecţionezi încontinuu şi obţii satisfacţie, mulţumire, pentru realizarea unui produs care place, are viaţă, păstrează şi transmite o emoţie, un mesaj, stimulează simţuri şi sensibilizează. Din cauza nonşalanţei de care unii dau dovadă şi a ignorării greşelilor aceştia “rămân blocaţi” artistic într-o etapă din care nu mai progresează chiar dacă anii trec, fotografiile lor sunt foarte asemănatoare cu cele de la începutul evoluţiei sale ca artist.

Interesul pentru munca ta este un alt criteriu care te face diferit ca şi fotograf. Doar un interes real faţă de munca sa îl poate stimula pe un fotograf să creeze o lucrare inspirată. Un prim aspect important din punctul meu de vedere este creativitatea. Dulcea doamna Creativitatea este cea care ne impulsionează să mergem mai departe în a evolua ca fotograf, ea ne oferă momente de mândrie şi ne dă puterea să observăm lucrurile care ne încojoară cu alti ochi, putem evidenţia prin puterea creativităţii un alt limbaj pictural, un alt înţeles, zeci de emoţii diferite şi din diferite timpuri.

O reproducere nu înseamnă creativitate! Această afirmaţie ar trebui reţinută de foarte mulţi dintre noi. Prin faptul că admirăm munca unui fotograf profesionist cu un renume pronunţat cu rezonanţă pe buzele multora dintre noi, nu înseamnă că trebuie sa îi copiem stilul pentru a ajunge la acelasi nivel cu acesta. Acel stil personalizat şi modul său de reproducere a unor emoţii îl face atât de profesionist în faţa ochilor tăi. De recomandat este ca pentru început să interpretezi un stil în cea mai bună variantă văzută prin imaginaţia ta şi personalitatea ta. Culege informaţii despre modalitatea muncii celor pe care îi admiri şi ataşează fiecare idee la stilul tău. Acest lucru pare simplu în câteva cuvinte însă sunt convinsă de faptul că dificultatea executării unicităţii, ne pune pe mulţi dintre noi în dificultate.

Creativitatea nu poate atinge un prag înalt dacă motivaţia este una de natură financiară şi de aceea rutina mecanică îşi face apariţia în cele mai multe cazuri. Din pacăte de acesta “rutină mecanică” suferă tot mai mulţi oameni care fac din acestă artă doar un mijloc de subzistenţă. Cel mai des îi întâlnim în cadrul fotografiei de eveniment fiind tipul de oameni care lucrează doar tehnic şi fară interes, acel tip de persoane care îţi oferă 2.000 de poze finale şi poate doar 10 dintre acestea sunt fotografii, mergând după premiza pragmatică “se poate şi aşa, banul să vină”. Cu siguranţă convingerea mea personală despre fotografie este total diferită faţă de momentul în care am facut primii paşi în “a da viaţa” unei matriţe despre care într-un final realizam că este o tentativă nereusită.

De menţionat este că acel aspect al creativităţii este că pentru a avea un real succes trebuie să fie predominantă şi fundamentală ca soclu bine consolidat-cunoaşterea ABC-ului în fotografie, lumina fară de care o imagine este doar o poză dacă nu îi cunoastem tainele şi nu în ultimul rând cromatica în care consider că simplitatea este sinonimă cu claritatea şi forţa unei expresii reuşite.

Calitatea luminii abordată în fotografia pe care o realizezi este într-o continuă schimbare iar în spatele perfecţionării tehnicii acesteia se ascund nenumărate ore de studiu, multe luni de încercari şi greseli la fel de numeroase. Modul de iluminare poate prezenta un subiect în diverse ipostaze, influenţând emoţional prin producerea de senzaţii, hrănind fiinţa la nivel subliminal, stimulându-ne imaginaţia putând avea o încărcătura simbolistică. O încărcătură simbolistică a copilăriei este bucuria sincera din expresia unui copil care nu cunoaşte actorie pentru ca fotografia ta să fie reuşită.

Calitatea luminii este o bază şi în fotografia de eveniment unde este mai greu de controlat datorită faptului că întâmplările se desfăşoară într-un timp scurt iar subiectele sunt plasate într-un mediu total difertit faţă de un cadru dintr-un studio.

Fotografia de eveniment este complexă, în acest domeniu nu putem vorbi doar de tehnica fotografică şi de aparatura necesară. Trebuie să îţi dezvolţi multe abilităţi de care poate nici tu nu erai conştient că le poţi dobândi ori că sunt importante, este nevoie de formarea unor deprinderi de estetică şi analiză a parametrilor optimi şi spirit de observaţie pentru a scoate ceea ce este mai bun dintr-o imagine ori dintr-un instantaneu. Este vorba despre a pune în valoare calităţile şi a diminua aspectele mai puţin avantajoase.

Abilitatea de a comunica cu un potenţial client poate valorifica mai mult munca ta. Puţini oameni ştiu cât de important este pentru tine aparatul tău de fotografiat sau cât de greu ţi-a fost ca să ajungi la nivelul la care eşti în fotografie. Interesul manifestat faţă de modalitatea ta de a comunica şi de a te face înţeles este primul pas pe care îl faci în iniţierea, crearea şi consolidarea unei încrederi convingătoare între tine şi alte persoane. Trebuie să fii credibil şi trebuie să fii responsabil. De asemenea, respectabil. Trebuie să fii maleabil pentru orice tip de personalitate pe care o întâlnim şi cu ajutorul fotografiei sa îi adaptăm la stilul nostru.

Nu trebuie să uitam nici un moment că noi nu suntem superiori altor persoane prin simplu fapt că suntem fotografi şi avem cunoştiinţe mai multe faţă de persoana din faţa noastră în domeniul artei. Ca şi “captatori ai timpului” din cadrul unui eveniment unic pentru un cuplu, avem responsabilitatea de a le evidenţia imortaliza emoţiile, bucuria, trăirile în cel mai bun mod cu putinţă, cât mai discret. Cele mai intense expresii sunt uşor de găsit când aceştia nu îţi simt prezenţa ta, a fotografului, fiind luaţi prin surpindere.

“Un fotograf de nuntă profesionist , chiar şi fără lipsă de interes, nu lasă rezultatul la nevoia întâmplării şi a norocului” Andreas Feininger

Modalitatea de abordare şi evidenţierea unui detaliu expresiv creează o diferenţă între tine şi alt fotograf. Un aspect important este că fotografia este o altă formă de limbaj şi ramura pe care îţi doreşti să o abordezi trebuie să îţi placă într-un mod deosebit ţie însuţi mai întâi. Găsesc în jurul meu fotografi care abordează într-un mod spectaculos fotografia de natură sau arhitectură. Emoţia şi creativitatea este prezentă şi la aceştia chiar dacă de multe ori în cadrul fotografiei lor nu se găsesc oameni. Răbdarea de a crea un cadru cât mai expresiv poate constitui o provocare mai mare decât la un fotograf de eveniment.

Găseşte-ţi propriu tău stil în fotografie, abordează subiecte care îţi creează interes pentru acestea şi experimentează continuu pentru a evolua. Consideră orice încercare eşuată un pas înainte şi niciodată nu te limita doar la lucruri simple din teama de a nu greşi. Ca prim pas în a urca într-o treaptă mai înaltă faţă de cea care eşti în acest moment este investirea în cunoştiinţe pe care le poţi culege de la cursuri, workshopuri şi cărţi constructive în dezvoltarea corectă a ta ca şi fotograf.

Nu fă parte din categoria acelor fotografi care deţin aparatură de ultimă generaţie însă care nu cunosc elementele principale în creearea unei fotografi corecte. Învaţă că lucrurile se contruiesc de la bază nu de la varful piramidei, învaţa regulile pe care trebuie sa le urmezi în fotografie ca mai târziu să ai curajul să le încalci, învaţă să ai răbdare deoarece experienţa nu se învaţă peste noapte iar informaţia fără practică este doar o cunoştiinţă. Ambiţia şi perseverenţa în a creea un lucru pe care ţi-l doreşti sunt două lucruri esenţiale de aplicat pentru a ajunge la nivelul mult visat.

Vrei să citești mai mult?