Eu am mereu de învățat. De la oricine. Chiar și atunci când nu aud nimic nou, asta înseamnă că învăț: consolidez ceea ce știu, îmi confirm că sunt pe drumul cel bun. Suficiența face rău, aroganța e și mai și. Mi se pare greșit să spui că le știi pe toate, nimeni nu le știe pe toate.

Atunci când am aflat că Jeff Ascough vine în România, bucuria mi-a fost mare. Nu se întâmplă în fiecare zi ca unul dintre cei mai aplaudați fotografi din lume să fie la o aruncătură de băț. Canon România a tras toate sforile pentru ca acest om să ne spună ceea ce știe. Și nu sunt singurul care s-a bucurat, peste 500 de oameni interesați de frumos au participat la conferința lui Jeff, sala Cinema Pro s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

Iată că șirul fotografilor de nuntă 'icon' ce vizitează România și discută cu fotografii români de nuntă este din ce în ce mai lung: Jerry Ghionis, Rob Heyman, Ben Chrisman,  David Beckstead și lista poate continua. Acum 15 ani, pentru a-i auzi pe cei mai buni, trebuia să cheltuiești enorm (timp, efort, bani). Astăzi e mult mai ușor. Aud voci care se lamentează că așa crește numărul fotografilor de nuntă și piața are de suferit. Eu sunt de părere că aceste evenimente conduc la o competiție mai frumoasă, mai interesantă, mai orientată înspre calitate și nu înspre preț mic.

E o iluzie că fotografiile sunt realizate cu camera foto. Ele sunt create cu ochiul, inima și mintea. (Henry Cartier-Bresson)

Conferința a fost, pentru mine, un prilej de introspecție și de confirmări. Omul Jeff Ascough a coborât de pe piedestalul aprecierilor măgulitoare din Washington Post, BBC, Newsweek și altor câteva zeci de publicații cu profil foto și s-a raportat la audiență cu o modestie greu de înțeles pentru românul obișnuit cu 'aroganțe'. Umorul britanic s-a împletit cu firescul fotografiei de oameni. Simplitatea din fotografiile lui m-a cucerit. 

Sunt puțini lectori de fotografie de nuntă care mai știu să vorbească despre substanța muncii noastre: poveste, relevanță, lumină, compoziție. Fotografia de nuntă a ultimilor ani s-a transformat într-un concurs de concursuri, într-o avalanșă de premii, într-o succesiune de creații goale de semnificații, toate de dragul spectaculosului. E firesc, pe undeva, tot ce ne înconjoară țipă să iasă în evidență. Însă fotografia de nuntă este, până la urmă, un meșteșug (sau o artă uneori) care are o finalitate mult mai profundă: amintiri din viață. 

Iar Jeff ne-a reamintit deseori asta. Fotografiem pentru noi înșine, pentru că noi suntem (sau ar trebui să fim) înarmați cu instrumentele necesare evaluării unei fotografii bune. Fotografiile trebuie să fie relevante pentru oamenii fotografiați. Trebuie să reprezinte amintiri de calitate. Trebuie să respecte ziua nunții. O mulțime de 'trebuie'! O fi fotografia de nuntă de o subiectivitate extremă, însă există și responsabilități.

Între noi fie vorba, imaginile frumoase proiectate pe un întreg ecran de cinema au fost un deliciu pentru mine. Mulțumesc celor din spatele ecranului pentru cadoul frumos făcut nouă, fotografilor. Le mulțumesc pentru organizarea impecabilă, pentru ideea de a-l aduce în România pe Jeff, pentru ocazia de a-l intervieva. Le mulțumesc pentru profesionalism.

Urmăriți micul interviu cu Jeff Ascough. Ignorați engleza mai puțin fluentă și corectă a subsemnatului și ascultați cu atenție răspunsurile :) Mulțumim lui Cristi Coman și lui Ionuț Diaconescu pentru răbdare și sprijin în vederea realizării acestui interviu.

un film de cristicoman.ro

Trăgând linie după aceste două zile (seara interviului, conferința ), mă simt mai bogat sufletește, mai liniștit în privința propriilor decizii, mai îndârjit să merg pe propriul drum în fotografia de nuntă. Mulțumesc Jeff Ascough, Canon România și celor care au fost motorul întregului eveniment.


O zi minunată și inspirată,

Daniel

Vrei să citești mai mult?