Urăsc postura de angajat, ideea de job. Pasiunea mea pentru film m-a ajutat să fiu propriul meu stăpân. Așa am devenit videograf.

Videograf… ce mai e şi ăsta domne’? Cameraman, filmangiu, omul cu video sau cum vrei să spui, eu tot Valentin sunt – inginer constructor cu patalama, un om în primul rând, încercând să ating succesul profesional fără să-mi pierd umanitatea şi frumuseţea sufletului.

Trebuie să fii de acord că un videograf, un fotograf, un dj, un florar, un lăutar… toți sunt artiști, creează pentru ei sau pentru alții. Aprecierea asta ține doar de percepţia ta şi de nivelul intelectual la care te afli.

Cred cu tărie că și videografia de eveniment este artă. A ajuns la un nivel spectaculos şi asta mă preocupă şi mă încantă, pentru că în fiecare zi se naşte o nouă provocare. Majoritatea videografilor încearcă să iasă în evidentă cu ceva “oau” şi de aici se nasc stiluri incredibil de diverse, atât în prezentarea proprie a videografului, cât și în materialele create. Unii se afirmă prin vestimentaţia viu colorată şi sumară, alții printr-o prezenţă atletică de invidiat… fiecare în funcție de inspirație.

Dincolo de diferențele dintre videografi ca oameni, clientul trebuie să discearnă ce stil i se potriveşte cel mai bine. Fiecare videograf are stilul lui, “publicul lui”, lucrează pe un anumit buget, se adresează unei anumite clase de clienţi ce nu pot fi amestecate.

Dacă ești viitor mire și ai nevoie de videograf, încearcă să alegi pe cel care are o atitudine pozitivă, zâmbitor, glumeţ şi care are în general o stare de bine. Un videograf posomorât, critic, obosit, nu va reuşi niciodată să se plieze pe evenimentul vostru pentru că el nu este prezent cu sufletul, cu mintea, iar pasiunea lui pentru acest domeniu e minimă sau interesul e doar unul financiar.

Sfat: nu cumpăra videografie pentru lista de dotări tehnice!

Primesc solicitari pentru tot felul de evenimente şi mă confrunt cu următoarea situaţie: “Dacă nu veniţi cu asistent şi nu filmaţi cu drona, e mai ieftin?“. Nu, nu e mai ieftin. Videografii fac investiţii în echipamente atât pentru ei înșiși, cât şi pentru voi. Un videograf bun vrea să creeze materiale de calitate care să îi reprezinte bine și să îi satisfacă dorința de frumos.

Asistentul unui videograf are un rol important. Echipamentul e destul de voluminos şi greoi pentru o singură persoană. Asistentul contribuie, de cele mai multe ori, cu viziune, stare de spirit, atenție la detalii, aducând un aport consistent în privința calității materialului realizat.

Rezultatele unui videograf bun sunt susținute de eforturi financiare, educație de calitate şi consum mare de timp. Timpul este un factor costisitor. “Hai să-mi tragi şi mie câteva cadre… 30 de minute, nu mai mult…”. Sunt convins că mulți videografi au auzit asta de la clienții lor. Cele 30 de minute sunt, de fapt, ore. Te pregăteşti (îmbrăcămintea e importantă când mergi la un eveniment), drumul, filmarea, orele de editare și de exporturi, printurile pentru materialul livrat şi câte alte detalii…

Ți-am spus toate astea pentru că iubesc videografia de eveniment și vreau ca toți mirii să învețe să aprecieze activitatea noastră. Suntem oameni, avem pasiuni, imaginație, sentimente.


Ion Valentin

Sunt videograf la StartVideo, am copii gemeni incredibili, mulţi prieteni și m-am retras într-un oraşel cochet, unde mă bucur de meseria mea. Și este primul meu articol, așa că am nevoie de sprijinul tău.

Vrei să citești mai mult?