Nu sunt jurnalistul social care se umflă în pene atunci când are ocazia unui reportaj cu tendințe politicianiste. Nu sunt nici măcar jurnalist, trebuie să recunosc. Sunt fotograf de nuntă. Și sunt în Madrid în momentul când scriu aceste cuvinte. Pentru mulți fotografi români de nuntă, a fotografia în Madrid sau aiurea reprezintă o culme a succesului. Pe dracu. Sunt în Madrid pentru că un cuplu de români a considerat fotografia mea potrivită pentru ei, nothing more, nothing less (scuzați-mi spaniola impecabilă).

Pe Laura și pe Robert îi vei cunoaște mai târziu pe blogul pe care îl voi lansa în curând. Acum vreau să îți vorbesc despre altceva. Poate ești rece la următoarea poveste, poate te regăsești în ea, habar n-am.

Deocamdată să zicem că m-am urcat în trenul care duce spre hotelul în care sunt cazat. În tren l-am cunoscut pe Vali, românul plecat în Spania de paisprezece ani. Iute, prezent, cu limba ascuțită, deloc inhibat. Un bărbat de 35 de ani care-și duce viața la câteva mii de kilometri de România. Părerea mea e că și-o duce frumos. În tren e, ca de obicei, lumină bună. Vorbea la telefon și am profitat cu nesimțire. Nimic extraordinar, doar o clipă în care Vali a avut masca jos. Cei cu sufletul aproape înțeleg imaginea următoare.

Departe de mine să încerc să dramatizez ceva prin imaginea de mai sus. Doar că, având șansa să schimb două cuvinte cu Vali, imaginea asta e departe de aparențe și, probabil, mai aproape de cine e el în realitate: un om vulnerabil, ca noi toți.

Am ajuns pe străduța din San Fernando de Henares, acolo unde sunt cazat. Și Vali stă la 20 de metri. Orășelul suburban Madridului e încântător: liniștit, curat, civilizat, plin de copiii. Mi-e oarecum clar că sunt mulți non-spanioli în zonă, Spania având o populație îmbătrânită, ca majoritatea statelor vest-europene. Cu toate astea, orășelul e cosmopolit, într-un cuvânt încântător pentru unul ca mine, care apreciază linistea și liniile drepte :) 

Vali mi-a spus că va ieși în parc împreună cu fiica sa Elena. Mi-a ieșit instant gândul să îi fotografiez. El mi-a spus cu oarecare îndoială în glas: nu cred că va fi de acord.

Cu toate astea, ne-am văzut treizeci de minute mai târziu și m-am împăcat minunat cu Elena. Din prima secundă. O fetiță hotărâtă, cu sfiala caracteristică unui copil bine crescut, dar care n-a rezistat propunerii mele de a mă ajuta. Uneori, un mic plan ajută în convingerea celor mici. Scopul ei era acum de a mă ajuta să realizăm ceva împreună. Și eu spun că ne-am atins scopul.

Elena a căpătat chiar inițiativă, propunându-mi locuri unde să fotografiem. În micul parc erau mulți copii, însă Elena nu-și găsea încă un partener de joacă pe care să-l fi cunoscut. Cum era să-i refuz propunerile.

Vali mi-a spus că Elena merge la școală. Că are curs de engleză și că face și ore suplimentare acasă. I-am spus că suntem pe punctul de a ne muta în Toscana. Și că mi-e frică. Mi-a replicat liniștit, cu aer încrezător: am prieteni care s-au mutat în Anglia, cu copii de 3 luni și de 5 ani. Și-au găsit job-uri repede, o duc bine, trăiesc ok. Tot astăzi, de vorbă cu fotograful român de nuntă Rareș Pulbere, am auzit aceeași părere: no big deal să te muți în altă țară cu totul. Așa o fi, dar mie tot îmi țâțâie fundul.

Cei care mă cunosc știu că ambientul nu a fost relevant în fotografiile mele decât atunci când susține subiectul. Cu atât mai mult un parc destinat celor mici. Așa că am folosit crâmpeie din ce era la îndemână pentru a-ți arăta ție, mie, Elenei și lui Vali cum îi văd eu.

N-am reușit să aflu unde au dispărut dințișorii Elenei, nu știu atâta spaniolă. Însă a fost încântătoare explicația ei, cu toate că nu m-am lămurit deloc.

Sper că v-a plăcut povestea celor doi. Oameni frumoși, într-o țară frumoasă. Vali (Bursucul, după cum îi spune Elena), e un român hotărât să-și facă viața frumoasă și, așa cum am simțit eu, reușește din plin. Sigur sunt greutăți, sigur nu e roz, însă privindu-i mă simt mai sigur că fac bine ducându-mi copiii mai departe de nefiresc și mai aproape de normalul unui trai civilizat.

Adiós.


Daniel Chindea

fotograf de nuntă îndrăgostit de pătrate

Vrei să citești mai mult?