L-am cunoscut pe Fotografescu pe când era tot atât de slab ca și acum. Fizic, mă refer. Aș fi putut să zic 'subțire în talie' dar n-am vrut interpretări. În seara când l-am cunoscut am râs. Mult. Omul e plin de viață, are o sclipire în ochi ce te face să te simți bine în preajma lui. 

Mi-a scris astăzi întrebându-mă, ca pe un coleg de breaslă, ce părere am despre Jurnal de nuntă. I-am spus că habar n-am. Mi-a dat un link, am citit și mi-am zis: o idee faina. În esență, un serviciu al fotografului care pune la dispoziția mirilor un spațiu online pentru detaliile nunții, povestioare, fotografii de la nuntă și tot felul de informații utile sau haioase sau amândouă.

Așa că am zis: Fotografescu, ia scrie repede un articol, că dă bine la SEO, e util fotografilor, ajunge și la mirese ideea. În concluzie, toată lumea câștigă. Aștept și alte idei bune de la Fotografescu, asta în caz că voi (colegilor fotografi și videografi) nu vă înghesuiți. Să începem...

Interviu cu domnul George zis Fotografescu, membru WeddingStaff de 2 ani, adică de-o veșnicie. Site-ul lui, cum s-ar putea altfel: www.fotografescu.com.

WeddingStaff: Cum se împacă mirosul de peşte cu ideea de nuntă elegantă pe malul Dunării?

Fotografescu: M-ai prins :) Pe lângă fotografie, următoarea mea pasiune este pescuitul. E primul context în care le pot combina :) Peştele miroase atunci când nu este “fresh” sau când e gătit greşit. Aşa-i şi cu nunta. Dacă elementele din nuntă sunt frumoase, îngrijite, fresh şi mai adaugi oameni frumoşi şi deschişi, nunta nu poate fi decât elegantă.

{w:s}: De ce Fotografescu a avut ideea asta şi alţii nu? E o idee originală? Şi dacă nu e, contează?

FG: Lucram la un design de invitaţie de nuntă şi m-am pus un pic în locul mirilor, care de ceva vreme locuiesc în Anglia. “Să vezi câte mesaje pe FB vor primi... Unde ai zis că-i biserica? La ce oră e petrecerea? Cum ajung la restaurant? Cine-i naşul?” Şi apoi, m-am pus în locul meu, al furnizorului, care aveam aceleaşi întrebări, ba chiar mai multe. Aşa mi-a venit ideea că de la o simplă invitaţie, să putem avea toate detaliile întrun loc. Originală? Probabil pentru România, în afară se mai practică, nu neapărat în forma asta. Cert este că n-am mai văzut-o până să o fac să funcționeze, așa că, pentru mine, este originală.

{w:s}: Eşti dispus să munceşti mult pentru un serviciu mai puţin întâlnit în fotografia românească de nuntă: “Jurnal de nuntă”. De ce o faci?

FG: Mereu am încercat să ofer clienţilor mei serviciile pe care mi-ar plăcea să le primesc şi eu la rândul meu. Acest serviciu este unul dintre ele. Colectarea informaţiilor pentru secţiunile “despre noi, povestea noastră, cum ne-am cunoscut, etc” reprezintă un mare plus în abordarea cuplului din punct de vedere fotografic. Totodată, consider că acest nou serviciu ţine pasul cu 2015.

{w:s}: Ai o estimare a procentului de invitaţi la o nuntă care au acces şi pot consuma serviciul tău creat special pentru miri?

FG: Ţinând cont că până şi părinţii mei sunt consumatori de internet, pot estima un procent de 90%.

{w:s}: Nu cumva Jurnalul de nuntă creat pentru miri reprezintă un marketing deghizat îndreptat către invitaţii la nuntă?

FG: Marketing da, însă nu deghizat. Între mine şi mirii cu care lucrez se creează o legătură încă de la prima întâlnire. N-am nicio problema ca invitaţii lor să vadă acest lucru şi să observe că serviciile pe care le ofer sunt utile, în primul rând lor.

{w:s}: Ai încuraja şi pe alţi fotografi să ofere acest serviciu? Nu ţi-e frică de concurenţă?

FG: Cred că acest serviciu ar putea fi oferit şi de către organizatorul evenimentului (dacă nunta are unul). E un serviciu în care cred şi pe care îl promovez. Cum ar fi să zic “nu faceţi aşa ceva, e inutil”? :) Dacă ideea va prinde la public, cu siguranţă o să fie făcută. Cât despre concurenţă, am altă părere. Consider că un fotograf de nuntă bun nu are concurenţă, ci doar colegi, pentru că fiecare este diferit prin felul lui de muncă şi prin felul lui ca şi persoană.

{w:s}: Sunt mirii din localitatea ta atât de isteţi încât să vadă în Fotografescu oportunitatea unor amintiri foarte tari?

FG: Nu cred că ţine de isteţime, ci mai degrabă de gusturi şi de bugetul pe care vor să-l aloce acestui serviciu. Mai ține și de lipsa de informare.

{w:s}: Cât dintre clienţii tăi sunt locali şi câţi din afară localităţii?

FG: Cei mai mulţi sunt din Tulcea, dar care nu mai locuiesc aici şi cu toate astea aleg să-şi organizeze nunta în Tulcea. Din 20 de nunţi, 16 sunt în Tulcea şi 4 în alte localităţi.

{w:s}: Supravieţuieşti, te duci la vale sau prosperi în piața românească de nuntă?

FG: Supravieţuiesc şi prosper în acelaşi timp. Evit din ce în ce mai mult proiectele în care sunt dorit la modul <unu` care să pozeze> şi mă concentrez pe clienţii care mă vor cu adevărat la nunta lor şi care se regăsesc în munca mea. Cu toate astea, sunt fotograf full-time din 2010.

{w:s}: De unde-ţi vin ideile? Care-i sursa lor? Ai o parteneră care ţi le şopteşte? Eşti tu creativ? Spune adevărul!

FG: Am o parteneră minunată, dar îmi şopteşte alte lucruri, nu idei :) Sper să nu sune siropos ce urmează să zic. Am devenit fotograf de nuntă fără să-mi propun. Ba chiar la prima nuntă la care am participat ca invitat am fost şi fotograful oficial (dar asta face parte din alt interviu :)) Imaginează-ţi că eram la nunta aia ca un tip plecat la vânătoare de fazani, dar care habar n-avea cum arată unul... Acel vânător am fost eu până în 2011, când am cunoscut-o pe AnaMaria. Deodată am început să am habar despre emoţii, iubire şi trăiri intense. Lucruri pe care nu eram în stare să le văd înainte, dar lucruri foarte importante în fotografia de nuntă. De atunci lucrurile s-au schimbat, urmând o evoluţie permanentă. Asta cred că este secretul inspiraţiei mele.

{w:s}: Te rog să-ţi faci un selfie! Măcar în gând. Ce vezi în imaginea rezultată?

FG: Frumos experiment. Văd un om dispus să creeze, să evolueze şi să dăruiască. E o imagine încă needitata, dar raw-ul e foarte bun :)

Mulțumim maxim pentru ideile tale. Trebuie spus că întrebările au fost formulate în vreo 3 minute și chiar au sens pe ici pe colo. Cert este că Fotografescu (George pe numele lui de culise) a știut să se orienteze și a oferit răspunsuri interesante la fiecare punct. Jurnal de nuntă marca Fotografescu poate fi găsit  pe site-ul lui, împreună cu un exemplu concret. Te inspiră? Ești mireasă și vrei și tu? Spune aici răspicat!

Vrei să citești mai mult?