Am primit o invitație la cursul de educație vizuală susținut de RGB Photography. În seara asta merg la cea de-a doua parte a cursului și mărturisesc că am emoții. Nu dau niciun examen, nu mi-e frică de băncile școlii. Am emoții pentru reacțiile mele copilărești de bucurie.

Imaginea din antetul acestui articol este rezultatul gândirii unui nene numit Dieter Rams. Nene de la care au învățat și cei de la Apple câte ceva. Mai mult, s-ar putea spune că filosofia designului modern stă și pe umerii lui Dieter Rams. Unul din principiile actuale, 'less is more', îl are ca fervent susținător. Pentru cine nu știa (nici eu nu știam), Leonardo a spus: 'Simplitatea este ultimul grad de sofisticare". Leonardo da Vinci. 

Minimalismul ce-și pune astăzi amprenta pe aproape orice își trage seva din cele de mai sus. Evident, nu în dauna funcționalului ci dimpotrivă. O lecție pe care o intuiam, dar pe care, în virtutea treburilor zilnice, nu am avut puterea să mi-o însușesc de unul singur. Iar cursul la care merg nu se rezumă la asta.

De fapt, ce este educația vizuală?

Unul din răspunsuri ar putea fi: să înveți să deosebești frumosul de ce e mai puțin frumos. Un răspuns simplist, însă ușor de înțeles pentru un fotograf de nuntă ca mine. Cum faci asta? Evident că nu voi putea aprofunda în două seminarii toate principiile după care universalul separă frumosul de rest. Dar un curs de acest gen îți trezește pofta de a învăța mai mult, îți oferă șansa de a te trezi la realitatea lui "știu acum câte nu știu". Ăsta e rolul unui pedagog bun, așa cum este Răzvan Buluș, de a te convinge să te educi singur, dându-ți o brâncă în direcția potrivită.

Sunt astăzi, spre deosebire de ieri, alaltăieri și acum 10 ani, suficiente resurse pentru cel dispus să asimileze cunoștințe necesare nu numai activității lui (spre exemplu fotografia de nuntă). Avem nevoie de educație pentru a deveni mai frumoși, pentru a trăi mai neliniștiți, pentru a ne găsi satisfacții în lumea înconjurătoare.

Sunt convins că după acest curs nu voi mai trece repede peste vizualul din jurul meu, ci voi încerca să deslușesc într-o măsură mai mare intențiile creatorului. Unii ar spune că majoritatea lumii se uită pentru a înțelege ce vede și apoi dă click pe 'next'. Cei educați sunt fericiți atunci când înțeleg mai greu și caută să se bucure de bucuria artistului.

Dacă vrei să fii mai bogat, mergi la RGB Photography.
Bogat sufletește, of course.


Vrei să citești mai mult?