Ai fost la Jerry Ghionis? Cam așa sună întrebarea de pe buzele multor fotografi. Da, am fost. Pentru a doua oară în România, Jerry Ghionis a uimit asistența pe parcursul a două zile încărcate până la refuz de conținut.

Unii ar spune că workshop-ul de anul acesta a fost identic cu cel de acum câțiva ani. Ce contează? Atâta vreme cât cele spuse de unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de nuntă din lume au valoare de adevăr, ar fi chiar păcat să se schimbe. Mulțumim organizatorilor (PWS) pentru eforturi. Mulțumim Gerry Husti și minunatei lui jumătăți pentru găzduire și dragoste.

Revenind la workshop, e greu de presupus că există fotografi de nuntă care să nu fi auzit măcar numele lui Ghionis. Un star în concursurile internaționale, un extrem de bun om de afaceri, un fotograf inventiv și pe deplin cunoscător a principiilor clasice de portret cu nuanțe moderne și de fashion, Jerry Ghionis este și un foarte bun lector. Sunt mulți fotografi talentați care nu transmit bine ceea ce gândesc. Jerry nu este unul dintre ei, ba dimpotrivă.

Hai să fac un rezumat la ceea ce mi-a rămas adânc întipărit în minte: cinci pași înspre o fotografie bună, atenție la detalii, siguranță și calm în relația cu subiectul, eficiență în realizarea fotografiilor, albumul ca destinație finală a fiecărei declanșări, prețurirea corectă a efortului fotografului de nuntă, ceilalți sunt competiție dar asta e un lucru bun și trebuie să creștem împreună, design de album simplu și multe altele (mi-am notat tot).

Poate nu ți se pare o listă lungă, însă cel mai important lucru pe care l-am re-învățat este că fiecare workshop reprezintă un prilej de reflecție interioară, de checks & balances, de confirmare a celor știute și de învățare a detaliilor neștiute, de deschidere înspre noi variațiuni într-o muncă în care este ușor (foarte ușor) de căzut în banal.

Sunt fotografi care ar spune: mie nu-mi place Jerry Ghionis! Ce importanță are, câtă vreme omul reprezintă un model de succes pe care, ca în cazul oricărui model, nu trebuie să-l imiți, ci să încerci să iei ce ți se potrivește, să înțelegi ce funcționează în cazul lui și să mergi pe drumul tău mai departe cu încredere maximă.

Ghionis a definit un stil propriu prin repetiția la nesfârșit a unei scheme nemuritoare de iluminare a feței, printr-un accent permanent pe om, prin încercarea perpetuă de a creea o imagine în care cel fotografiat să vadă o versiune mai bună a sa. Constanța asta în exprimare l-a făcut pe Jerry atât de cunoscut și apreciat. Depinde de fiecare dintre noi să ne găsim propriile unelte în limbajul fotografic, unelte care să ne definească în ochii celorlalți. Nu cred că utilizarea filtrelor nesfârșite, a saturației împinse la extrem, a peisajelor cu miri în dreapta jos sunt trăsături ale unui stil fotografic. Ci ceea ce se întâmplă în cameră și în capul celui care ține camera. Dar nu trebuie să mă crezi pe cuvânt.

Sunt fan Ghionis în ideea în care mă inspiră mereu un om inspirat. Sunt fan Ghionis după cum sunt fan Marian Sterea sau Marius Bărbulescu sau Jambor sau mulți alți fotografi români. Tocmai pentru că au puterea de a împinge mereu înainte rezultatele (creațiile) lor, tăria de a fi constanți în abordare (cu mici variațiuni), de a face bine tot ceea ce fac și de a încerca în fiecare zi să se auto-depășească. Cred că, în final, sunt fan oameni deștepți pentru că am de învățat mereu de la ei.

Te rog pe tine, cititorule, să nu cazi în capcana 'știu tot'. Auto-suficiența te face trist, banal, mult prea mulțumit de tine. Te face repetitiv, bosumflat, deloc suprinzător și critic în raport cu ceea ce vezi la alții, niciodată la tine. Fii deștept și recunoaște că nu le știi pe toate, că există o bucățică în alții care ți-e utilă și ție, fie că e măcar un zâmbet cinstit.

De aceea te invit la Convenția Fotografilor de Nuntă din România, peste mai puțin de 15 zile. Vei avea ocazia să auzi, să pipăi, să te delectezi și să înveți cu Marian Sterea, Marius Bărăgan, Sergey Ivanov, Marius Bărbulescu și Igor Schimbător. Niciunul nu seamănă cu altul, fiecare are altceva să te învețe. În plus, vei învăța de la fiecare coleg fotograf cu care te vei vedea la Convenție, în cele patru zile de vis pe care ți le-am pregătit.

Cu drag,

Daniel

P.S. Mulțumesc Gerry Husti pentru fotografiile pe care le-am preluat fără să te întreb. 

Vrei să citești mai mult?